Videre i cupen!

Publisert 10.11.2022 av Øystein Thorsen

En utrolig straffekonk avgjorde i London.

De av Blackburn-supporterne som ser glasset som halvfullt føler at Jon Dahl har en temmelig bred tropp, men samtidig har vi sett at det er rundt regnet bare 11 spillere som leverer Championship-nivå, og som har danskens tillit. 
Mot West Ham var det 11 andre som startet, og som BRSCN hevdet i går, da lagoppstillingen ble presentert, var det et spennende lag - selv om JDT altså gjorde endringer på samtlige posisjoner.

Det var disse 11 som Jon Dahl ga en mulighet, og en utfordring:
Pears, Edun, Mola, Carter, JRC, Adam Wharton, Buckley, Dack, Dolan, Markanday og Vale.

Av disse er Adam Wharton nærmest førstelaget, siden han har startet en del kamper og brukes temmelig flittig av den danske hovedtreneren. Dolan er også i bildet, men i det siste har det blitt mye benk og noen innhopp. Vale har også fått sjanser, men har sett for lett ut i serien. 
I motsatt ende av spekteret har vi Clinton Mola, som ikke hadde startet en kamp ennå og som vi har fått sett veldig lite av. Det var fram til i går høyst uklart hva som bor i 21-åringen. 
Buckley og Dack jobber med å bygge opp tillit, og sammen med Pears, Edun, Carter og JRC utgjorde de den delen av laget med mest erfaring. 

Selv om disse 11 som sagt ikke er Jon Dahls førstevalg gikk de til oppgjøret med positiv holdning og god tro, slik så det i hvert fall ut når de gikk rett i strupen på hjemmelaget, og kunne ha ledet 1-0 etter bare tre minutter når Markanday fikk sjansen.
For å si noen ord om motstanderen så var dette også en helt ny førsteellever sammenlignet med forrige runde av Premier League, men selv om Moyes byttet friskt var det allikevel spillere som har surfet gjennom Conference League i Europa, så de var ikke akkurat uten kamptrening. 
Men som sagt var det gjestene som kom best i gang.

Og etter seks minutter tok de også ledelsen når Tayo Edun - fra midtsirkelen - sendte en kirurgisk pasning rett gjennom West Ham-forsvaret og i føttene på Vale, som på ypperste goalgetter-vis satte ballen mellom bena på tidligere Real Madrid-keeper Areola.
Det var nok en solid offside, men vi klager ikke.
Scoringen var Vales første tellende scoring for A-laget, noe som må ha vært en veldig lettelse for waliseren. Og Eduns tredje assist er også verdt å merke seg, for med tanke på spilletiden hans kommer det målgivende pasninger - på en veldig direkte og effektiv måte - temmelig ofte, så spørsmålet er om Jon Dahl kan utnytte hans evner mere i tiden framover.

Tilbake til kampen var 0-1 en stor overraskelse for alle som fulgte med - selv om vi som sagt hevder at det var et godt lag Jon Dahl hadde stilt opp. Etter kalddusjen kom West Ham sakte men sikkert mere inn i kampen, og at det ble 1-1 ved Fornals i det 38. minuttet var dermed ikke uventet, for de hadde allerede vist seg fram takket være blant annet Michail Antonios kvaliteter. 
Men scoringen i seg selv var noe tilfeldig, der ballen ble slått inn i feltet, rett på Buckley som ikke rakk å dempe og ballen havnet da hos Fornals som utlignet. 

Resultatet sto seg til pause, selv om det faktisk kunne ha blitt 1-2 hvis bare Markanday hadde holdt hodet kaldt da en gyllen mulighet oppsto. Når lagene kom tilbake på banen etter hvilen hadde Garrett erstattet Wharton. Unge Adam mer eller mindre snakket seg ut av kampen, for i garderoben sa han til Jon Dahl at han ikke var fornøyd med egen innsats, og da tok Garrett over. Omgangen begynte med godt Blackburn-spill, uten at det ble veldig farlig for Areola. I stedet så det ut som en sikker 2-1 da Fornals i det 55. minuttet serverte Antonio, men angriperen traff bare stolpen.
Og dette skulle ikke bli West Hams eneste sjanse, heldigvis var de for upresise i avgjørende øyeblikk - som det i en periode var mange av.

På sidelinjen virket Jon Dahl lysten på å vinne kampen, og etter timen spilt tok han ut Markanday og Dack, og satte inn Szmodics og Brereton Diaz.
At sistnevnte i det hele tatt var med på benken var omtrent som en bombe, men Jon Dahl må ha hatt dette scenariet i hodet, for man setter ikke inn Diaz på stillingen 1-1 hvis det ikke er avansement man aner i det fjerne. 
Og Brereton presenterte seg nesten med det samme da han skar inn fra venstre og avsluttet rett til side for mål. På motsatt banehalvdel fortsatte Antonio herjingen, og i det 78. minuttet fikk han uttelling og det sto 2-1.

Med kampen snudd, og Blackburns uevne til å spille uavgjort, så det ikke bra ut. Samtidig taper ikke Blackburn når de scorer det første målet, og det hadde de jo gjort. 
Og Diaz var på banen. 
Etter pasning fra innbytter-kollega Szmodics ante Diaz en mulighet omtrent på hjørnet av sekstenmeteren. Helt typisk for chileneren tok angriperen seg mot mål, omgitt av tre West Ham-forsvarere som ikke kunne forhindre at han sendte av gårde en glimrende avslutning i keepers venstre kryss. 
2-2, og to minutter igjen av ordinær tid. 

Dommer la til tre minutter, og etter at Carter gjorde en god blokk i kampens siste minutt gikk oppgjøret til en spinnvill straffesparkkonkurranse. 
Ikke færre enn ti Blackburn-spillere satte ypperlige straffer, og ni ganger svarte West Ham med samme mynt. Helt til Ogbonna måkte ballen i tverrliggeren og avansementet var et faktum.

Så nå blir det fjerde runde for første gang siden 2011/12, i desember. Trekningen skjer i kveld, etter at Manchester United og Aston Villa har gjort opp seg i mellom.
Dette er kulene som skal trekkes opp av skåla:

1. AFC Bournemouth
2. Blackburn
3. Brighton & Hove Albion
4. Burnley
5. Charlton Athletic
6. Gillingham
7. Leicester City
8. Lincoln City
9. Liverpool
10. Manchester City
11. Milton Keynes Dons
12. Newcastle United
13. Nottingham Forest
14. Southampton
15. Wolves
16. Manchester United/Aston Villa

Så her kan det bli alt fra "drømmetrekning" mot lag fra lavere divisjoner, oppgjør mot Haaland eller en tur til Old Trafford, og ikke minst kan det bli et ekstremt nervepirrende møte med Burnley. 
Avhengig av hva man synes høres mest lokkende ut er det bare å vente i spenning til i kveld.