Sesongen til nå – i tall

Publisert 11/12/2020 av Fredrik Schjesvold

Med omtrent en fjerdedel av sesongen spilt ser vi på sesongen til nå i tall.

Fire seire, to uavgjort og fem tap.

Det har vært en variabel sesongstart i form av resultater for Blackburn sin del. Fasit etter elleve kamper er 12. plass og 14 poeng med fem poeng opp til Swansea på sjetteplassen og syv poeng ned til Wycombe på den øverste nedrykksplassen.

14 poeng kunne vært en del mer ettersom det har vært noen kamper der Rovers har dominert banespillet, men slitt med effektiviteten. 

Likevel har Rovers scoret mest mål av alle lagene i ligaen med 21 totalt. Det er fire mål ned til nærmeste som er Reading og Brentford med 17 mål. Tallene bakover er en annen historie for Tony Mowbrays mannskap. Thomas Kaminski og Aynsley Pears har måttet plukket opp ballen 14 ganger ut av målet i sesonginnledningen. Kun fire lag har sluppet inn mer.

 

xG og xGA – Forventede mål scoret og sluppet inn

Ser vi på tallene bak Blackburns scorede og innslupne mål, er det noe positive nyheter. Begrepene "xG" (Expected goals) og "xGA" (Expected goals against) har over de siste årene blitt mer brukt av analytikere og fotballeksperter verden over. "xG" viser hvor mye et lag er forventet å score ut i fra sjansene de har hatt i en kamp. "xGA" er det motsatte. Det handler om hvor mye det er forventet av et lag å slippe inn. For å få en noe indikasjon på hvordan xG fungerer så er et straffespark 0.76 xG. Altså 76 % sjanse for å score.

Høyeste xG i Championship (per kamp)

1. Norwich         – 2.07 xG 
2. Blackburn      – 1.88 xG
3. Swansea         – 1.46 xG

Høyeste xGA i Championship (per kamp)

1. Coventry       – 1.66 xGA
2. Wycombe      – 1.65 xGA
3. Birmingham – 1.38 xGA
----
12. Blackburn  – 1.17 xGA

Tabellene over viser at Blackburn er ventet å ha det nest høyeste målsnittet og være det tolvte verste defensive laget i ligaen med 1.17 xGA. Med andre ord betyr det ut ifra statistikken at Blackburn "burde" ha sluppet inn mindre enn hva de har gjort til nå. Blackburn slipper opprinnelig inn 1.28 mål per kamp i snitt. "xG"-en til Rovers på 1.88 stemmer så å si perfekt da Mowbrays menn scorer 1.91 mål per kamp i snitt.

Brennhet Adam Armstrong

En av grunnene til at det har vært fyr og flamme framover hos Blackburn har vært den toneangivende Adam Armstrong. Mannen som scoret 16 mål i ligaen i fjor har allerede satt ballen i nettet elleve ganger på ti kamper – det er også over halvparten av alle Blackburns scoringer i ligaen. 23-åringen er med de tallene foreløpig øverst på toppscorerlisten i årets Championship. 

Toppscorere - Championship 20/21

1. Adam Armstrong (Blackburn) – 11 mål
2. Ivan Toney (Brentford)                – 10 mål
3. Lucas Joao (Reading)                  – 6 mål
4. Andre Ayew (Swansea)               – 5 mål
5. Scott Sinclair (Preston)               – 5 mål

 

Øvrige tall – Championship

Blackburn har ligget under i fem av elleve kamper denne sesongen. I de kampene Rovers har ligget under har de vunnet 0 av 15 poeng mulige.

Blackburn har tatt ledelsen i fire av elleve kamper denne sesongen. I de kampene Rovers har tatt ledelsen har de vunnet 12 av 12 poeng mulige.

Blackburn har brukt 26 forskjellige spillere denne sesongen. Sammen med Nottingham Forest er det mest av alle i ligaen. Millwall har brukt 19 spillere – noe som er færrest av alle.

Tallene er hentet fra Transfermarkt og FootyStats.