Preview: Burnley - Blackburn

Publisert 12.11.2022 av Øystein Thorsen

Toppoppgjør i Lancashire.

Det var nok ikke mange som tenkte seg før seriestart at The Cotton Mills Derby skulle bli et rent toppoppgjør. Kampen, nummer 101 i rekken, er stor nok som den er, om det ikke i tillegg skulle bli første mot andreplass på tabellen. Det som skiller seg fra tidligere er nettopp tabellplasseringen, for de gangene som lagene har delt en liga mellom seg har ofte det ene laget vært i siget, mens det andre har hatt det tøffere, skriver Lancashire Telegraph.
Det tydeligste eksempelet på dette fikk vi i forrige møte, i august 2017, da Burnley lå på 13. plass i Premier League, mens vi lå på 17. plass i League One.

Forfatter Michael Hodkinson har skrevet bok om derbyet, som han mener ble etablert fremst fra Burnleys side, for de har ingen andre klubber spesielt nære seg, bortsett fra Blackburn. Blackburn på sin side så i seriespillets barndom på Preston som sin store rival. Preston var på den tiden en sterk klubb å måle seg mot, men så begynte Burnley å eggle seg innpå, og snart var det ikke tvil om hvilke to klubber som virkelig sto mot hverandre.
- Det er et utrolig giftig forhold, sier Hodkinson.

Og spillerne vet om det, enten fordi de kjenner klubbene og Lancashire, andre fordi de har hatt uhell på sosiale medier. Szmodics for eksempel, som er kompis med Burnley-spiller Josh Brownhill. Da han delte et bilde av seg selv og Brownhill ble han bombet av kommentarer, noe som virkelig fikk han til å åpne øynene for hva som bor i oppgjøret. Blackburn-gutten Scott Wharton trenger derimot ingen kursing om derbyet.
- Det er definitivt sesongens største kamp så langt, det er det ikke tvil om.
At det også handler om serieledelse gjør kampen ennå større, sier Scott.

Til oppgjøret har Jon Dahl en skadefri tropp tilgjengelig, det bare handler om å ha en god plan og velge rett spillere. 
- Vi må takke de som jobber med de medisinske og fysiske delene i klubben, sier Jon Dahl.
- De planlegger godt og gjør en veldig god jobb, og vi er glade for at alle er friske, og jeg kan love at alle er skikkelig klare.
I Burnley er det et spørsmålstegn rundet Jay Rodriguez, som har scoret ni mål for Dingles denne sesongen. The 72 skriver at angriperen gikk glipp av kampen mot Sheffield United, og Vincent Kompany har holdt kortene tett til brystet angående spillerens situasjon.
Tidligere nevnte Brownhill er tilgjengelig etter å ha vært suspendert. I tillegg til Rodriguez skriver Lancashire Telegraph at Scott Twine, Ashley Westwood og Darko Churlinov ikke er tilbake før etter VM.

Burnleys fem siste:
Burnley - Crawley 3-1
Sheff-U - Burnley 5-2
Burnley - Rotherham 3-2
Burnley - Reading 2-1
Burnley - Norwich 1-0

Vi ser en hjemmeform som harmonerer godt med serieledelse. Turf Moor virker som en ruvende festning, men vi noterer også at de bare har holdt nullen i en av de fem siste, og bortetapet mot Sheffield United er jo oppsiktsvekkende. Det er også det oppgjøret som de fleste spillerne har i bakhodet, for cup-seieren over Crawley er ikke mye å friskmelde seg for, det var jo ikke akkurat førstelaget som spilte i den kampen heller.
Vi skal dog ikke legge altfor mye i Sheffield-tapet, det kan ha vært et tilfeldig uhell, samtidig regner vi med at Jon Dahl og teamet har sett den kampen og kanskje har de funnet åpninger som kan utnyttes.

Blackburns fem siste:

West Ham - Blackburn 2-2, med seier etter straffesparkkonkurranse
Blackburn - Huddersfield 1-0
Coventry - Blackburn 1-0
Hull - Blackburn 0-1
Blackburn - Birmingham 2-1

I likhet med Burnley var det ikke førstelaget som startet mot West Ham, men Jon Dahl legger allikevel stor vekt på avansementet.
- Vi har over tid jobbet med å bygge opp en vilje og kultur i troppen, og den så vi mot West Ham. Vi startet med spillere som ikke har hatt mange kampminutter, men de sto opp mot et Premier League-lag. Det viser hva som bor i dette laget, mener dansken.
Mens vertene later til å slite med å holde nullen har ikke Blackburn fått mange nettkjenninger i det siste, men de har i de siste kampene - bortsett fra mot Coventry - scort nok, man behøver jo bare score ett mere enn motstanderen for å vinne, så det handler enkelt og greit om å få til dette nok en gang.

Historisk sett er det to gamle klubber - vi fylte nylig 147 år - men vi har bare delt liga med Dingles i 45 sesonger. Hundre ganger har klubbene gjort opp seg i mellom, og det har blitt 41 seiere, 41 tap og 18 uavgjort. I nyere historie har Burnley de beste minnene, de har ikke tapt mot oss på de siste syv og vi må tilbake til mars 2010 for å finne vår forrige seier over dem, skriver Lancashire Telegraph.
Mye å revansjere med andre ord. De var nylig i Premier League og de leder serien, så det er på høy tid å sette Dingles på plass.

Kampen vises på TV for den som har rett kanal, klokken 13:30, søndag.

UP THE ROVERS!