Oppdatering om FA-cupen

Publisert 04.01.2021 av Øystein Thorsen

Det ser ut til å bli kamp til helgen.

Det har vært spørsmålstegn rundt være eller ikke være for avvikling av 3. runde av FA-cupen for Blackburns del. Bakgrunnen er covid, som har ført til at vår motstander - Doncaster - har fått fire kamper utsatt. Det vil si, de to siste rundene har gått uten Doncaster, og karantenen gjelder også i de to neste.
Til tross for dette skriver Lancashire Telegraph idag at det meste tyder på at det blir kamp.

Dette henger sammen med at FA jobber iherdig for å holde fotballen i gang, og beskjeden er at man skal spille cup uansett hvor stort fravær man måtte ha i troppen. Dermed gjør gjestende Doncaster seg klar til å vende tilbake til treningsfeltet i morgen, tirsdag.
Som vi husker var Doncaster også motstander i Carabao Cup i slutten av august, og da spilte også covid en rolle i forhold til å gi Doncaster elendige forutsetninger for en grei kamp: de hadde jo knapt sett en fotball siden mars, oppgjøret ble fremskyndet på grunn av landslagskamper og Blackburn kom nær sagt rett fra de siste ni serierundene av Championship.

Elendigheten - denne gang - begynte med at to Doncaster-spillere viste symptomer og testet positivt rett før Boxing Day. Kampen mot Accrington Stanley ble raskt avlyst, forklarer Doncaster Free Press. Kampen i romjula avventet man derimot å ta en avgjørelse på. EFL var med på å avlyse Boxing Day, og man tenkte dette var en isolert hendelse og situasjon. 
Men så kom de engelske helsemyndighetene og generelle karantenebestemmelser på banen og stadig flere i klubben fikk beskjed om å isolere seg. Samtidig gjorde de flere tester, og snart var ytterligere en spiller og en i støtteapparatet erklært positiv. 

Lang historie kort: et knippe kamper måtte utsettes, siden vi jo vet at isolering i hjemmekarantene tar sin tid, mens kampene kommer tett. Da smitten plutselig var løs i klubben ble mange - om ikke alle - i troppen definert som nærkontakt, og dermed satt i karantene.
Alt i alt en skummel historie, som viser hvor fort en klubb kan settes ut hvis ikke forhåndsregler tas.

Tilbake til helgens kamp ser det altså ut til at den blir spilt. Alle involverte fra gjestenes side testes igjen 7. januar, og det skal mye til at FA godtar utsettelse. Faktisk virker det som at utsettelse ikke er et alternativ en gang. I følge Lancashire Telegraph krever FA at kampen spilles - selv om en klubb ikke har 14 førstelagsspillere tilgjengelig. 
Delvis handler det om at kampene skal avgjøres på dagen. Det er ikke tid i det tette programmet til omkamper eller utsettelse. Alternativet walk-over er ikke nevnt, men skulle Doncaster si at de ikke kan stille opp er det meget mulig at de havner i en lignende situasjon som Norge, da de ikke kunne fly til Romania i høst.

I et større perspektiv kan man lure på om dette kan prege turneringen i sin helhet. Kanskje de som klarer seg best unna covid gjennom samtlige runder er de som får løfte pokalen i mai.
Til slutt nevner Lancashire Telegraph at en samlet test av alle i Blackburn ikke har blitt gjort siden november. EFL har ikke krav til testing - det er kun ved symptomer at man må.
For øyeblikket er Nyambe i hjemmekarantene, og det samme gjelder for ytterligere en spiller. Muligens Hotlby, som ikke var å se i forrige runde. Hvorvidt det er karantene på grunn av symptomer, eller symptomer hos noen i spillernes nærhet er ikke sagt.