Jon Dahl Tomasson - vår nye trener

Publisert 6/14/2022 av Øystein Thorsen

Et nytt kapittel skrives nå.

Arbeidet med å skaffe nye hovedtrener har tatt sin tid, og godt er det. Når vi nå kan se på fasit er helhetsinntrykket svært lovende, både med tanke på fotballdirektøren og nå Jon Dahl Tomasson som hovedtrener, i tillegg til teamet han tar med seg.
Alt tyder på at Waggott har gjort en god jobb, og det akkurat i tide til at spillerne returnerer til preseason.

- Det har vært en lang prosess, sier Waggott via klubbens nettside.
- Vi er veldig glade for å ha sikret oss en ung og ambisiøs trener som Jon. Hans arbeid med å utvikle spillere og kravet om å stå på for klubben er det vi er ute etter når vi nå står ved denne korsveien. Under intervjuene fikk vi inntrykk av en person med pasjon og ærbødighet, og vi håper naturligvis at han kan videreutvikle fundamentet som allerede er på plass her, fortsatte Waggott.
- Jon kommer til å jobbe tett med meg, Gregg Broughton og styret, i det som vi håper blir et spennende kapittel i klubbens historie.
Jon Dahl har skrevet på en treårskontrakt.

Broughton la til at JDT er en perfekt type i forhold til retningen som klubben nå har pekt ut.
- Han var en del av det danske landslaget som gikk to år uten tap, og i Malmö sikret han to strake seriemesterskap, ved å spille offensiv, aggressiv fotball der unge spillere fikk muligheten til å utvikle seg, forklarte Broughton.
Fotballdirektøren la også til at det var grundig bakgrunnssjekk som lå til grunn for ansettelsen. 

Jon Dahl er en velkjent figur i engelsk, europeisk og internasjonal fotball - i hvert fall for de som er født på andre siden av millenniumskiftet. Gjennombruddet som spiller kom i Heerenveen før han hadde et mindre vellykket opphold i Newcastle. Tilbake til Nederland og Feyenoord, der han spilte brorparten av kampene i karrieren, før veien gikk til AC Milan. 
For Danmark ble det 52 mål på 112 kamper.

Når han la opp i 2011 siktet han seg raskt inn på trenerjobb og var først assistent, deretter i manager, i to-tre klubber i Nederland, før han som nevnt hadde en lengre periode som assistent til Åge Hareide på det danske landslaget. Det var fram til januar i år at han var sjef for Malmö FF. Malmö er et av Allsvenskans sterkeste lag, men de hadde ikke vunnet siden 2017, før JDT tok over.
BRSCN sin kilde i Skåne gir Jon Dahl gode skussmål og beskriver ham som en intelligent trener med god forståelse for spillet. Vår kilde opplyser at Malmö spilte virkelig bra under danskens ledelse, noe som tok dem gjennom Champions League-kvalifiseringen - noe bare tre andre svenske klubber har klart tidligere.

Et annet aspekt ved ansettelsen er hvem Jon Dahl tar med seg: assistent Remy Reijnierse og Fitness director Ben Rosen. David Lowe, Ben Benson og Damien Johnson fortsetter i sine roller. 
Med Rosen på plass er tomrommet etter Liam Mason fylt, noe som er en bra bonus.
Reijnierse ser også ut til å være en svært spennende assistent. For det første kjenner han Jon Dahl godt fra Malmö-tiden, og han har i tillegg lang erfaring som trener, ikke minst på aldersbestemt nivå.
Med Reijnierse i teamet vant Nederlands U21 to strake EM (2006 og 2007), og han har også vært assistent i Sheffield Wednesday.

Jon Dahl gir uttrykk for stolthet når han beskriver følelsen av å være Blackburns nye hovedtrener. I likhet med oss nordmenn har han vokst opp med engelsk fotball på TV så han føler seg godt kjent med kulturen - som han jo også fikk oppleve som spiller i Newcastle, selv om han ikke ble en suksess der.
- Klubben har mye tradisjon og store ambisjoner. Det er et ungt lag og et sterkt akademi og eierne har et tydelig mål om å komme tilbake til Premier League, så jeg er veldig glad for å være en del av det nye kapittelet vi nå skriver, var Jon Dahls uttalelse etter at ansettelsen ble offentliggjort.

Videre kunne han fortelle at etter at han takket for seg i Malmö har han vurdert jobbtilbud nøye, og tilbudene har det vært mange av kunne dansken avsløre. Men etter at han hadde snakket med Waggott og Broughton var det ikke nødvendig å vurdere flere klubber.
- Etter å ha snakket med Steve og Gregg fikk jeg en veldig god følelse for klubben. Championship er en bra liga, og en stor utfordring for meg. Det beste med å være hovedtrener er å jobbe med spillerne og staben, peke ut retningen og skape et miljø der vi kan være suksessfulle.
Tanken på suksess liker vi, og vi håper at alle nye i organisasjonen kan bidra til det. For det første er det en bra miks mellom etablerte folk og nye typer. For det andre virker det helt klart som at Jon Dahl, Reijnierse og Broughton har nok erfaring, og kunnskap om hvordan man vinner, så nå handler det bare om å få alle til å fungere sammen. Neste punkt blir å finne ut av hvordan troppen blir seende ut.
Det skal bli veldig spennende å følge utviklingen.