Intervju med Gregg Broughton

Publisert 6/12/2022 av Øystein Thorsen

Lancashire Telegraph har snakket med vår nye direktør.

Director of Football er en litt ukjent tittel, og hver organisasjon fyller oppgaven med det man selv vil, så Lancashire Telegraph tok et snakk med Broughton tidligere i uken for å få klarhet i hva som blir hans oppgaver i klubben.
Men først gikk de i gjennom hva han synes om å være i Blackburn, og det er klubbens historie, de ansatte og akademiet - som holder slik høy standard - som gjør at han er begeistret over jobben.

- Alt er på plass her. Min bakgrunn er fra å jobbe i akademi, både hva gjelder å rekruttere til akademiet, men også å styre det. Og jeg forstår hvor viktig akademiet er, sier Broughton og bruker som eksempel hvor mye fotball som ble spilt av Blackburns egenproduserte spillere forrige sesong. 
Naturligvis er det en av Broughtons prioriteringer å fortsette og jobbe med akademiet slik at spillere fortsetter å bli utviklet. 

Når Broughton skal beskrive selve jobben sier han at det er seks områder han skal holde oppsyn med, og som skal fungere sammen: Førstelaget, fysisk trening, det medisinske, rekruttering, analyse og akademiet. 
- Prioriteten og visjonen er å gjøre klubben til en stabil Premier League-klubb igjen, men vi kan ikke gå hodeløst inn i oppgaven, vi må gjøre det på en holdbar måte, sier Broughton. 
- En ting er å overholde Financial Fair Play, en annen ting er at klubben skal opereres på en skikkelig måte, og det er det eierne har ansatt meg til å gjøre.

Broughton snakker om å overprestere for å klare og komme tilbake til Premier League. Tydeligvis mener han at med tre grunnsteiner på plass kan man faktisk overprestere.
- Først og fremst må vi utvikle våre egne spillere, og det er ikke en  prosess som slutter når de 18 eller 23, det er en utvikling vi vil at spillerne selv skal bli dedikert til, slik at de utvikler seg kontinuerlig. Det andre vi må gjøre er å skape veldig tydelige retningslinjer gjennom akademiet, opp til førstelaget. Vi kan ikke tvinge en spiller inn i førstelaget, men vi kan forklare veien fram for spilleren så han vet hvordan han kan fortjene en plass på laget. Det tredje er å ligge et hestehode foran konkurrentene når det gjeler rekruttering.

Om erfaringen i fotballens verden forklarer Broughton at han begynte som trener allerede som 16-åring, og han har gått gradene hele veien til en UEFA Pro License. 
- Det er ikke det at jeg har lyst til å bli hovedtrener, for det vil jeg ikke, men jeg ville ha utdannelsen slik at jeg kan kommunisere med trenere jeg jobber sammen med, at vi kan snakke samme språk. Men utdannelsen min begrenser seg ikke bare til trening, den omfatter psykologi, fysiologi og det medisinske.
BRSCN vet ikke om det er helt vanlig at en direktør faktisk mestrer eller er kvalifisert i områdene han styrer over, slik Broughton later til å være, men det er utvilsomt veldig positivt at vår mann er det.

Med Broughtons brede platform er han forberedt på å fungere som midtpunktet i organisasjonen.
- Det er min oppgave å se at alle avdelingene hele tiden fungerer, at alle tannhjulene stadig roterer og at man kan komme til meg å be om støtte når det er behov for det. I tillegg skal det være tydelig for alle hvilken strategi og visjon vi har. Det kommer ikke alltid til å gå på skinner, men vi må hele tiden huske på hvilke mål vi har satt oss og holde siktet på det, selv når det går i motbakke. 

Det som er spennende med Broughton er at han har vært med på en rekke prosjekt som har fungert. Klubber han har jobbet i har hatt fremgang. Han begynte å jobbe i en klubb som ikke finnes lenger: Rushden & Diamonds. Der fikk Broughton lære av blant annet Barry Hunter - som nå leder rekrutteringen i Liverpool - mens klubben gikk fra non-league til EFL. 
- Det var en utrolig læretid med tanke på alle folkene jeg kunne jobbe med. Så gikk jeg videre til Luton, klubben i hjembyen min, som avsluttet sesongen rett under playoff-plass. 
Broughton måtte dog legge til at Luton gikk på noen tøffe nedrykk, men arbeidet han gjorde i Lutons akademi resulterte i en rekke spillere for førstelaget, med stor økonomisk fortjeneste.

Broughton var også med på å bygge opp Norwich, noe som resulterte i opprykk og over 100 millioner pund i spillerverdi. Deretter ble det Bodø/Glimt, med fremgangen vi har sett der de siste årene, både med resultater og ikke minst utvikling av den ene spennende spilleren etter den andre. 
- Bodø/Glimt var noe av en jojo-klubb og de ønsket å stabilisere seg i Eliteserien, gjennom å bygge laget på unge talenter. De hadde en tydelig strategi og visjon, og det var min oppgave å realisere den. Hvis noen da hadde sagt til meg at klubben skulle vinne to strake seriemesterskap, for første gang i klubbens historie, at de skulle nå en kvartfinale i Europa, presse Mourinho til det ytterste, og det med et mannskap bestående av akademispillere fra nord i Norge... Jeg hadde nok svart "neppe", sier Broughton.
- Det viser at hvis man har en tydelig strategi, som man holder fast på selv i dårlige dager, er det ingenting man ikke kan få til. 

Det er helt klart en interessant mann Steve Waggott har satt tennene i, og det skal bli spennende å se hva han kan få til på Ewood.