Hva skjer med utløpende kontrakter?

Publisert 27.03.2021 av Øystein Thorsen

Rundt regnet 16 spillere har kort tid igjen på avtalene sine.

Det har egentlig vært kjent lenge, men det gjør saken snarere mere aktuell:
Omtrent et helt lag og en liten benk kan være borte fra Ewood når vi skriver 1. juli.
Mange av disse er eldre spillere som det er usikkert om Mowbray ser på som særlig langsiktige - eller holdbare - alternativer, men nesten alle har vært innblandet denne sesongen, og noen har til og med vært helt sentrale i laget. 

En slik spiller er Lewis Holtby, og det er nettopp han som Lancashire Telegraph har fokus på i et intervju med Mowbray. Holtby har blitt 30 nå, og nybakt far, noe som minner oss på at det er ikke bare å skrive kontrakt med spillere, de er også folk med liv ved siden av fotballen. Det var store overskrifter når han ankom Ewood, og selv om han ikke har levert fullt så mye som forventet, har han vært en sentral del av laget.
Noen forhandlinger med spilleren har allikevel ikke blitt innledet.

- Jeg tror det kommer til å handle veldig mye om hva familien vil, sier Mowbray, og sikter til at kona til Holtby nylig har flyttet fra Tyskland til Manchester-området, men det er tydeligvis ikke sikkert om det er der hun, og de, ønsker å slå rot.
- Vi skal snakke om det, men for øyeblikket har han fokus på å komme i form, se om han kan prege laget og hjelpe til med å skaffe oss resultater.
Hensynsfullt å gi familien Holtby ro til å finne ut av ting, men det gir også Mowbray tid til å se hva som bor i fotballspilleren Holtby, anno våren 2021.
Gjør han en god sesongavslutning og samtidig sier at han gjerne blir med videre er veien til forhandlingsbordet kort.

Blant andre eldre spillere på utgående kontrakt finner vi Bradley Johnson, Corry Evans, Stewart Downing, Elliott Bennett og Charlie Mulgrew. Mulgrew har omtrent vært frosset ut i et par år, så han vet vi at forsvinner, mens de øvrige passer i lignende beskrivelse som Holtby, i hvert fall når det gjelder skadeproblemer.
Og i likhet med Holtby kan det tenkes at alle disse ikke får spørsmål om kontrakt før man har sesongen bak seg - antageligvis med unntak av Downing som sannsynligvis legger skoa på hylla.

Lancashire Telegraph skriver derimot at klubben har startet samtaler med noen spillere, i tillegg til at klubben har opsjon på forlengelse av Joe Rothwell sin avtale - som også holder på å gå ut. Samtaler har pågått en stund med Ryan Nyambe, slik vi forstår det, og det er meget overraskende hvis ikke forhandlinger pågår også med Joe Rankin-Costello. Tidligere i uken skrev vi om Harry Chapman, og hvis han fortsetter i samme stil for Shrewsbury er det ikke umulig at Mowbray gir ham en siste sjanse på Ewood.
Hvis ikke Chapman foretrekker suksess i League One? Nyambe er det stor fare for at kan tenke seg noe nytt, mens magefølelsen av en eller annen grunn heller mot at JRC fortsetter på Ewood litt til.

Lånespillerne må også nevnes, siden flere av dem har fast plass på laget. Særlig Elliott, Douglas, og de unge midtstopperne har spilt viktige roller, mens Trybull antageligvis kommer til å bli fort glemt. The 72 skriver at Douglas ikke bare har utgående kontrakt med Blackburn, kontrakten går også ut med Leeds, og 31-åringen kommer ikke til å fortsette på Elland Road. Siden Amari'i Bell er ytterligere en spiller på lånt tid kan man jo lure på om Douglas er en man kunne tenke seg å beholde litt til.
Hvis ikke må nykjøpte Pickering i verste fall ta hele venstreback-ansvaret selv.

Hvis noen har mistet tråden så langt i artikkelen kan vi bare si at det er forståelig. Det er mange navn, og undertegnede kan ha mistet tellingen, noe som er grunnen til at ingressen sier "rundt regnet". Men tenk da hvordan det er for Mowbray som må prøve å legge denne kabalen, både med hensyn til de forskjellige spillernes sportslige, private og økonomiske forhold.
Uansett hva som blir fasit er det hevet over tvil at sjefen har veldig mange forhandlinger foran seg, enten med kjente fjes eller nye bekjentskaper.