Hva skjer framover?

Publisert 5/20/2023 av Øystein Thorsen

Gregg Broughton har gjort en rekke intervjuer denne uken.

Med sesongen ferdigspilt begynner vi nå å se på neste sesong, og tidligere i uken fikk vi vite hvem som ikke får nye kontrakter.
Hvem kommer så inn? Og finnes det penger?
Broughton har gjort seg tilgjengelig for å svare på alt dette, og blant andre Lancashire Telegraph skriver at klubben sikter på seks overganger i sommer, samme antall som i fjor sommer. 
Men det gjelder å være lur, for det finnes ikke mange pund i overgangskassa - knapt noen pund faktisk, man må selge før man henter nytt.

Lønnsbudsjettet er det samme, og uten Diaz, Dack og Ayala bør det finnes muligheter på lønnssiden, spørsmålet er om overgangene kun blir free transfer, eller om det kan dukke opp andre måter å skaffe penger på. To spillere som kan - hvis vi skal spekulere - være potensielle inntektskapere er Adam Wharton og Kaminski.
Det har vært rykter om at Kaminski vil videre, siden Pears tok over jobben hans de siste tjue kampene av sesongen, og Adam er det naturligvis mye nysgjerrighet rundt, blant annet fra Newcastle og West Ham.
Broughton sier i følge Lancs Live at det kreves "et utrolig bud" før de vurderer salg av Adam. Angående Kaminski så er det klubbens mål at det hele tiden finnes to likeverdige keepere som kan pushe hverandre, så da er det opp til Kaminski å ta den fighten eller be om overgang.
En annen måte å skaffe inntekter på er fra allerede solgte spillere med klausuler. En slik finnes i David Rayas avtale, så hvis han skulle bli solgt i sommer får vi ti prosent. 

I spillerjakten så er JDT aktivt med, det er tross alt han som har siste ordet.
- Vi har allerede truffet fire spillere, avslører Broughton til Lancashire Telegraph, og det er meget mulig det var angrepsspillere de hadde møte med, for målet for i sommer er å skaffe tre angripere. Det har jo vist seg altfor tydelig denne sesongen at det er for lite scoringer i laget. Når da både Brereton og Dack forlater klubben er det fryktelig tynt lengst framme. 
Uansett hvem som kommer inn må vi håpe at spillere som Dolan og Hedges kan produsere enda mere enn de gjorde denne sesongen, og samtidig får gjerne Markanday, Vale og Leonard ta så store utviklingssteg som mulig i rett retning.

Angående Dack så er Broughton tydelig på at de lot han dra videre fordi de ikke kunne garantere ham den spilletiden han ønsket seg. Dette ble klart etter at de hadde hatt samtaler med spilleren, der alle alternativer ble vurdert. Til slutt kom de fram til at det beste var å la ham få dra.
- Bradley følte at han burde ha spilt mere denne sesongen, men vi er ikke i en stilling som gjør at vi kan garantere ham så mye spilletid som han ønsket seg, sier Broughton.
Egentlig bra behandling av en spiller de fleste supportere har sterke følelser for. Klubben kunne benyttet seg av opsjonen i kontrakten og deretter forsøkt selge ham i sommer, men en slik prosess ville ikke Broughton og Jon Dahl stå i. 
- Vi kunne beholdt Bradley her, men han har vært frustrert over spilletiden, og vi syntes ikke det er riktig å holde på noen på den måten.

En konsekvens av måltørken er som nevnt at angrepet blir prioritet, samtidig har klubben gått en runde på Ethan Brierley - unggutten fra Rochdale som nesten ble kjøpt i januar. Blackburn uttalte da at selv om overgangen skar seg så var de fortsatt interessert i å hente midtbanespilleren.
- Vi har valgt å fokusere på andre spillere. Vi har et begrenset overgangsbudsjett og må prioritere andre, sier Broughton i følge Lancs Live. Direktøren sa i samme forbindelse at de ser på fysikken til spillere de vurderer.
- Vi ser på snittet i Championship og prøver alltid å hente spillere som er over snittet i forhold til fysikk. Det betyr ikke at alle vi henter må være 190 cm, men vi trenger fysikk i laget. Mot slutten av sesongen var vi sårbare på dødballer, og det er et område vi må bli dramatisk bedre på neste år. Da kreves en viss fysikk. 
Brierley er da tydeligvis for lett på strømpelesten akkurat nå.

Direktøren uttalte seg også om ryktene som svirrer rundt Jon Dahl.
- Jon er med på en langsiktig plan her, og han holder på å se på skoler i området, slik at han kan flytte familien sin hit. Det har vært tøft for ham å bo borte fra familien, som fortsatt er i Rotterdam, sier Broughton til Lancashire Telegraph.
Videre er Broughton realist, han ser jo at managere i Championship for tilbud lenger oppe i systemet, så det er ingen garantier. QPR mistet Michael Beale til Rangers rett før sesongstart, og vi så hvordan det gikk med deres sesong. 
- Jeg forstår til hundre prosent at andre klubber er nysgjerrige på Jon. Vi valgte i fjor sommer å gå for en trener som ikke var på noens radar, i stedet for å gjøre den vanlige resirkuleringen av en gammel Championship-manager. Når da Jon har gjort en så bra jobb er det bare en fjær i hatten for oss at andre klubber blir interesserte.

Som vanlig er det spennende tider nå som silly season er så godt som i gang. Det virker ubehagelig at transferbudsjettet er så godt som null, men Broughton ser glasset som halvfullt og er nok også veldig klar for å revansjere den skuffende deadline day i januar. Tidligere har Venkys steppet inn når rett spiller har dukket opp, men de tilfører jo allerede mellom ti og tjue millioner pund hvert år for å unngå Financial Fair Play-konsekvenser, så det er forståelig at det ikke er store summer å handle for.
Det positive er at Broughton tilsynelatende spiller med åpne kort, og han er offensiv, noe som antyder at det finnes planer og veier å gå, slik at troppen får nødvendig forsterkning i sommer.