Fem bytter og større tropp

Publisert 11/18/2020 av Øystein Thorsen

Samtidig ser man på å få tilskuerne tilbake.

Ting skjer i kulissene hos de som styrer og steller med hvordan kampene i Championship, og hele EFL for den delen, skal gjennomføres. Tidligere i uken begynte man å hviske om forandringer, og nå er det altså bestemt.
Ordningen fra i sommer med fem bytter gjeninnføres.

Da fotballen vendte tilbake fra korona-eksil var det med visse forandringer. Drikkepausen midt i omgangen var kanskje litt rar, men dette med å kunne gjøre flere bytter var ikke så dumt. At da regelen forsvant ved seriestart var derimot dumt. Som man lett kunne forstå har den utsatte seriestarten ført til et tett(ere) kampprogram, og derfor har blant annet Premier League-managere etterlyst å få kunne gjøre flere bytter.

Mens man i Premier League foreløpig - som den eneste store ligaen - har vendt det døve øret til, bestemte idag EFL at man i Championship kan ta med seg ni innbyttere og bruke fem av dem.
Dette må man betrakte som en meget god justering.
En ting er det tette skjemaet som betyr større belastning på troppen, men en annen ting er at mangel på bytter faktisk kan tolkes som et arbeidsmiljøproblem. Hvis en spiller har fått en smell - og alle byttene er gjort - kan han og manager gamble på at det går bra, la han fortsette kampen, med fare for en lengre skadeperiode. Eller i verste fall, man kan tvinges til å fullføre en kamp med bare ti spillere.
Slike situasjoner er helt unødvendige, og det bør ikke være sånt som skal avgjøre fotballkamper.

Samtidig som vi nås av nyheten om større fleksibilitet med tanke på forvaltning av troppen skriver Lancs Live at den engelske regjeringen ser på muligheter til å la tilskuere få returnere til arenaer på fotballøya.
Dette er overraskende siden pandemien ikke farer varsomt med engelskmennene - som nå er inne i sin andre lockdown.
Men Boris Johnson har tro på at ting kan gå mere tilbake til normalen etter 2. desember, og nå har det altså kommet forslag om at publikum skal få kunne se fotball live igjen.

Diverse koronatiltak er ikke alltid like logiske, og som eksempel på dette nevner Lancs Live et kunstarrangement i London Palladium som i oktober noterte 5000 gjester. The Football Supporters' Association lurer dermed (naturligvis, det er jo supportere vi snakker om) på hvordan det kan være lov, mens man ikke får sitte utendørs og se en match? Oliver Dowden, som er kultur- og idrettsminister, har notert argumentet.
Ewood har (dessverre) ikke vært fullsatt på lang tid, så mange av den faste fanskaren bør kunne få returnere til kampene - og samtidig få til sosial distansering.

Om dette blir en realitet gjenstår å se, men det er i alle fall bestemt nå at Mowbray får ta med seg en utøket tropp når turen går til Luton førstkommende lørdag.
Så får vi bare håpe at sjefen klarer å fylle kvoten, det var jo vanskelig å vaske fram så mange som syv innbyttere for kun kort tid siden...