EM-gull produsert i Blackburn

Publisert 8/1/2022 av Øystein Thorsen

Veldig stas at Englands finaleseier hadde Blackburn-koblinger.

Fotball-EM for kvinner ble avsluttet på Wembley i går, søndag, og det ble knalltøft og jevnt mellom England og Tyskland. Kampen fikk dramatikk allerede før avspark da det plutselig kom fram at Tysklands farligste - Alexandra Popp - hadde blitt skadet under oppvarmingen.
Med tanke på Popps enorme scoringer i semifinalen mot Frankrike var dette gode nyheter for vertsnasjonen.

England-sjef Sarina Wiegman lot nok en gang Ellen White få starte i angrepet, men hun kunne ikke utnytte de få mulighetene hun fikk. Få muligheter, for kampen var ikke veldig sjanserik, spillet ble ofte avbrutt da de to motstanderne gikk knallhardt til verks med en rekke tøffe dueller.
Med 0-0 til pause begynte publikum å ønske seg Russo på banen, og hun kom også inn i det 56. minuttet - sammen med Ella Toone.

Toone har jo fortid i Blackburn, og siden Georgia Stanway og Keira Walsh allerede var på banen kunne vi notere tre spillere som spilte i Blackburn i sine yngre dager. Denne trioen skulle bli dødelig for tyskerne, for etter bare seks minutter på banen gikk ballen fra Stanway til Walsh som spilte Toone gjennom. 22-åringen var iskald i møte med tyskernes sisteskanse og sendte av gårde en nydelig lobb. 
Et angrep og avslutning fra øverste hylle.

Tyskerne kom tilbake via Lina Magull, kanskje Tysklands beste, og det ble ekstraomganger. I andre ekstraomgang var det en ny innbytter - Chloe Kelly - som ble avgjørende. Kellys enorme vinnervilje var en viktig faktor for Englands seier, med energien og drivkraften hun viste - i tillegg til at hun fikk tuppet inn 2-1.
BBC kåret allikevel Ella Toone til banens beste, på bakgrunn av sin spillerbørs, mens Lancashire Telegraph rapporterer at Keira Walsh var kampens beste.

Lokalavisa skriver videre at nå kan Blackburn glede seg over at disse tre spillerne startet karrierene sine i Rovers Ladies, men samtidig må det legges til grunn for å utvikle nye talenter for klubben, for England eller hvorfor ikke for andre landslag? FA har signalisert at de ønsker å akselerere utviklingen av damefotballen, men det er ikke gratis. 
Et viktig steg er at spillerne kan drive med fotball på heltid, for det er det ikke alle som gjør. 
Det har vært mye snakk i sommer om hvordan herresiden skal utvikle og bruke akademiet, og en rekke unggutter har fått proffkontrakt. Dette er også noe som må gjøres for jentene.

Rover Ladies starter for øvrig sin sesong 21. august, hjemme mot Sheffield United, og også i år kommer BRSCN til å være med som sponsor.