Broughton løfter på sløret

Publisert 9/13/2023 av Øystein Thorsen

Direktøren gir informasjon om sommerens hendelser.

I et intervju med RoversTV snakker Broughton i dag om hvordan sommeren utviklet seg. Den grove rammen var offentliggjort allerede på forsommeren, nemlig at klubben måtte selge før den kunne kjøpe. Dermed så vi for oss lånespillere og free transfers, noe som også materialiserte seg tidlig i form av Tronstad, Sigurdsson og Ennis.
Til slutt var facit syv spillere, fire permanente og tre på lån - et resultat som Broughton ser seg fornøyd med. 

Men før den tid kom sjokket.
Broughton forteller at han og Jon Dahl ble bedt av styret i eierorganisasjonen om å delta på et Zoom-møte.
- Dette var omtrent halvveis i juni. Vi ble spurt om å redusere lønnsbudsjettet med rundt 15% og vi ble bedt om å skaffe 5 millioner via spillersalg. Dette satt bremsene på, vi måtte roe ned aktivitetene på overgangsfronten mer enn det jeg og Jon ønsket, sier Broughton, og la til at når økonomien er presset gjelder det å se et større perspektiv og avvente til man har alle detaljer.
Planene forandret seg ikke nevneverdig, men alt gikk plutselig mye saktere, og det var dette Jon Dahl antydet når han i sommer sa at situasjonen var uklar. 

Broughton hadde som sagt planer, og Lancashire Telegraph skriver at allerede etter Østerrike-turen var det duket for å hente inn Moran og en midtstopper, men som sagt, bremsene måtte på. Selv om situasjonen var uklar en god stund og man visste at spillere måtte selges klarte Broughton å manøvrere vinduet, og når han ser tilbake på resultatet nå, så er han fornøyd med de som til slutt kom inn. 
Om avgangene så var ikke Broughton overrasket over at Phillips og Kaminski forsvant. Phillips visste de var i Tottenhams sikte, og klubben forsto at både Pears og Kaminski lå an til å få bud, noe som førte til at sistnevnte gikk til Luton. 

Broughton kunne avsløre flere detaljer rundt Phillips, og historien begynte allerede forrige sommer, når Broughton var ny i jobben.
- Ash ønsket ikke å forlenge kontrakten da, og slik reglene er for en student kunne han ha gitt oss en sjudagers oppsigelse og forlatt klubben for rundt 200 000. Vi la ned en masse jobb med ham og klarte å få til en avtale. Avtalen kunne derimot ikke gjøres uten at vi gikk med på en klausul, forteller direktøren. 
Denne klausulen gjorde at Phillips gikk til Tottenham på det som supporterne opplevde som billigsalg, men det kunne altså ha blitt enda mindre.

Det interessante med Phillips avtale var at overgangsklausulens størrelse ble påvirket av hvor mange minutter unggutten fikk. Så da sesongen begynte å gå mot slutten var klubben fullt klar over at hvis de ga spilleren mange kamper ville overgangsklausulen øke betraktelig i verdi. 
Samtidig jaktet Blackburn playoff-plass og under et møte var Jon Dahl, Broughton og øvrige i ledelsen enige om at JDT skulle velge det laget han mente var best, og ikke det laget som kunne legge på noen pund på Phillips verdi. 
Broughton kunne også avsløre at det finnes mange bonuser og så videre fra Phillips-salget, avhengig av hvordan det går for spilleren.

Klubbens nåværende største talent - Adam Wharton - er det heldigvis stille rundt, i hvert fall for øyeblikket sier Broughton.
- Det var ingen formelle henvendelser rundt Adam. Noen luftet tanker, noen ville bytte ham mot en annen spiller, men representantene hans sendte ingen signaler om at han vil vekk, sier Broughton. 
Direktøren peker på at det er enormt viktig for en ung spiller å få mange kamper på CVen, og det ligger det an til at han får i Blackburn, og spilleren selv ser ut til å være enig i dette. Foreløpig.

Økonomien er til slutt det mest interessante og Broughton vet hva som gjelder for øyeblikket i forhold til slanke budsjett, men han vet ikke om situasjonen kommer til å endre seg.
- Jeg tror ikke eierne vet selv hvor lenge denne situasjonen skal vedvare, innrømmer direktøren. 
- For å være ærlig så har de ikke hatt mulighet til å komme med garantier. Jeg tror ikke de holder tilbake informasjon, situasjonen er delvis utenfor deres kontroll også, fortsetter Broughton, med henvisning til utfordringer med indiske myndigheter og Bank of India som har tatt beslag i eiernes verdier.
Samtidig sier han til RoversTV at han er helt trygg på at eierne fortsatt støtter klubben fullt ut - det er informasjonen han har fått.

Broughton håper dog at de økonomiske problemene har fått en løsning i løpet av høsten. Han har allerede startet arbeidet med å lage diverse planer i forhold til januarvinduet, og det arbeidet blir lettere hvis han vet om de faktisk har noe å rutte med. 
Fortsettelse følger med andre ord.