Blackburn krever etterforskning

Publisert 12/27/2021 av Øystein Thorsen

Måten Hull avlyste Boxing Day-kampen krever etterspill.

The Telegraph var først ute med saken, og nå følger Lancs Live opp med flere detaljer rundt skandalen som rammet klubb og supportere i går, andre juledag. Både forspillet til avlysningen og det faktum at avgjørelsen falt to timer for avspark har skapt reaksjoner ikke bare i Blackburn-leiren.
Dette er noe ingen har hørt om før og de fleste supportere og klubber er enige i at en slik opplevelse vil man helst unngå.

Om forspillet er det relevant å stille spørsmål ved hvorfor Hull allerede fredag var i kontakt med EFL for "å advare" om at de kanskje ikke kunne stille lag. Var det et forsøk på å få EFL til å la de slippe og stille med et svakere lag, eller var det for å spille med åpne kort, vise gjennomsiktighet? To runder med testing ble gjennomført lørdag, dagen før kamp. Ble hele laget testet to ganger - kanskje i et forsøk på å klare og finne flere smittede slik at kampen kunne avlyses - eller var det to runder fordi man delte opp laget i to som ble testet i hver sin runde? 
Dette er eksempel på uklarheter man må finne ut av, for det åpenbare i saken er at det var i Hulls interesse å slippe og spille kampen siden de tross alt hadde en hel del smittetilfeller, inkludert manager McGann.

For Blackburns del var det en ganske vanlig kampdag, laget hadde dratt ned til Hull kvelden før, de hadde nettopp spist på hotellet, gjennomført testprosedyrene og var på vei til MKM Stadium da de fikk beskjed.
Steve Waggott var helt ute av kommunikasjonsloopen.
Han fikk beskjed fra lagbussen, og det var først da han på eget initiativ kontaktet EFL at han fikk offisiell beskjed om at kampen ikke kom til å bli spilt.
Blackburn krever dermed at EFL må etterforske hva som har skjedd, med eller uten spørsmålene nevnt lenger oppe, og at EFL benytter seg av alle tilgjengelige represalier

Klubbens innstilling er - selv om alle vet at det er generelt vanskelig med pandemien - at Hull kunne unngått denne situasjonen, og at avlysning så kort innpå kampstart er uakseptabelt og hensynsløst overfor både klubb og supportere, som hadde reist langt - i elendige værforhold dessuten

Som Lancs Live påpeker var Blackburn godt forberedt. Klubben hadde sett til at spillerne oppførte seg prikkfritt gjennom julehelgen slik at smitte ble unngått. Hva Hull har gjort er derimot høyst usikkert. De var kjent med at de hadde smitte relativt tidlig i forrige uke, de gikk jo til og med ut med informasjon at McGann var smittet. Når man faktisk vet at man har smitte i klubben er det ekstra god grunn til å stramme opp regimet slik at man kan kontrollere og begrense omfanget, men i stedet later det til at de har nøyd seg med å teste - som om det har en preventiv effekt - samtidig som de har vært i kontakt med EFL - kanskje med håp om at de skulle få slippe å spille.
Beskjeden fra EFL var dog krystallklar: kan dere stille med 14 mann, inkludert keeper, skal kampen spilles. Når Hull ikke klarte det, selv om de flere dager i forvei visste at de hadde utfordringer, er det grunn til å stille spørsmål.

Det er ukjent hvilke konsekvenser dette kan få for Hull, skriver Lancs Live, og nettstedet legger til at det kan være at det ikke blir konsekvenser i det hele tatt. 
Og la oss skyte inn, så det er at sagt, at Hull kan ha havnet i en "perfect storm" som ingen hadde klart å unngå, uansett hvor hardt de jobbet for å redde kampen.
Men Blackburn har hatt utgifter for reise, hotell og så videre, og den regningen kan være aktuell å få oversendt til Hull. Hva med supporternes utgifter for bensin, buss- eller togbilletter? Hull har kunngjort at billettene folk har kjøpt kommer til å være gyldige når kampen før eller senere får en ny dato. Har man ikke mulighet til å stille opp på den datoen kan man søke om å få pengene tilbake. Utover rent monetære konsekvenser kan kanskje poengfradrag bli aktuelt, det er i hvert fall et velkjent verktøy i kassa til EFL. 
Som BRSCN skrev om i går mener for eksempel Kevin Gallacher at Blackburn bør tildeles seieren, kort og godt. Det ville vel i så fall være første gangen EFL tar til et slikt virkemiddel, så det spørs om akkurat det skjer.

Vi følger saken fremover og venter i spenning på hva EFL kommer fram til.