- Vi forandret mentaliteten

Publisert 5/6/2024 av Øystein Thorsen

Eustace snakker om serieavslutningen.

Når John Eustace tok over for JDT sa han at målet var å skaffe 50 poeng så fort som mulig. 50 poeng bruker jo være summen man snakker om når det handler om å befinne seg trygg fra nedrykk. Det holdt i og for seg ikke for Birmingham denne gangen, de fikk jo nettopp 50, men rykket altså ned.
Allikevel, et greit mål eller minstekrav fra Eustace med andre ord - og det ble til og med 53 poeng og 19. plass.

Veien til 50 var derimot ingen rask tur, det tok tid siden poengene som oftest ble hentet ett om gangen. Det var jo mest uavgjort Eustace fikk se fra sidelinjen. Skal vi tro sjefen var mye av grunnen til at det gikk så trått at spillerne hadde utviklet en mentalitet der man så seg selv som offer, og det var nok også derfor Eustace tidlig snakket om at han hadde innført en policy der spillerne ikke fikk bruke unnskyldninger. 
- Når jeg kom inn i klubben så det ut til at den var på vei ned, sa Eustace til Lancashire Telegraph.
Det var den nok også, for ingen andre hentet så lite poeng som Blackburn på den tiden.

Etter at seieren - og Championship-kontrakten - var sikret borte mot Leicester samlet Eustace spillerne.
- Hva jeg sa blir mellom meg og spillerne, men det jeg kan si er at jeg er veldig, veldig stolt av innsatsen de har lagt ned etter at jeg kom inn. I med- og motgang har alle holdt hodet kaldt. Tidligere tror jeg klubben levde i en offer-rolle, for det er lett å føle seg som et offer når ting ikke går bra.
Man kan lure på om Eustace sender en liten melding til Jon Dahl, for hvor mange sitater har vi ikke fra den kanten der kutt i budsjetter og uttalelser om at "prosjektet har forandret seg" var det han hadde å komme med?

- Vi har krigere i laget, og det er det jeg har forsøkt å få spillerne til å forstå, fortsatte Eustace. 
En del av krigingen ga seg uttrykk i et helt annet forsvarsspill, for antall baklengs sank jo noe enormt.
Man kan i samme slengen stille spørsmålet hvor stor ære McFadzean skal ha for forvandlingen. 37-åringen har lang erfaring fra Championship, og han er langt fra noen pusekatt. Når Fadz kom inn i midtforsvaret kunne vi se at Hyam vokste seg ut av den bleke skyggen han hadde vært i lang tid. 

Om Fadz er med neste sesong gjenstår å se. Det er en og annen vurdering som må tas naturligvis. Han har ikke alderen på sin side, men erfaring er viktig og han kan fungere som en erstatter for Scott Wharton. Hvem andre Eustace skal skape et nytt lag rundt skal bli svært spennende å se.
Men som Lancashire Telegraph skriver i en kronikk, så må styret i klubben ta skikkelig lærdom av denne sesongen. 
Budsjettkutt er nødvendig da og da, men man kan ikke regne med at det gjøres uten konsekvenser. Gjør man en forandring et sted er det stor sjanse for at noe annet kan forandres et annet sted, og da ofte på en måte man ikke ønsker. 

Birmingham er årets skrekkeksempel. Eustace ledet dem til en tidlig playoff-posisjon, nye eiere kom inn, sparket Eustace, ansatte Wayne Rooney og nå er de i League One. 
Eustace innsats i Brum er tegn på at han kan få til noe, men det har vært vanskelig å se nøyaktig hva så langt i hans tid på Ewood. 
Bedre forsvarsspill, ja. Laget har tatt poeng, selv om motstanderen har tatt ledelsen først. Slikt var jo sjelden vare tidligere. Borteseier mot både Leeds og Leicester, mens andre kamper skulle ha vært vunnet.
Eustace arvet en tropp og måtte bare gjøre sitt beste med de som allerede var i klubben. Han må få et overgangsvindu eller to før vi vet mer om hva han tilfører klubben på lengre sikt. 

- Det er veldig viktig nå at vi bygger i sommer og at vi får tilført ekstra kvalitet, slik at vi begynner å vinne de kampene som bare ble uavgjort denne sesongen, sa Eustace avslutningsvis. 
Alle regner med at neste sesong spilles uten Szmodics, så den største og vanskeligste oppgaven blir å finne målscorere. Det er som kjent den delen av fotballen som er mest vrien, og veldig få i dagens tropp finner nettmaskene på særlig fast basis.
Vi skriver vel hvert år at det skal bli en spennende sommer, og denne er helt klart i den kategorien. Bare vi unngår en sommer som i fjor, der Broughton var satt ut av spill i store deler av overgangsvinduet, for det endte jo i en nestenulykke.