Overpresterer Blackburn?


Publisert 08.11.2018 av Øystein Thorsen
En analyse antyder at vi burde ligge vesentlig lengre nede på tabellen.

Stemningen er forståelig nok god blant mange Blackburn-supportere nå om dagen. Klubben ligger på en åttende plass på tabellen, kun fem poeng bak førsteplassen og laget har vist at de klarer nivået godt. Med tanke på at Mowbrays gutter kommer rett fra League One kunne vi ikke være sikre på om comebacket til Championship skulle bli en kamp mot nedrykk, eller en kjedelig vandring midt på tabellen, eller et sted på nedre halvdel. 
I stedet snuser vi på playoff-plass.

Stemningen er såpass god at visse supportere snakker opprykk til og med. Slik er det når laget i ens hjerte tar noen trepoengere. Man føler at man ligger an til å løfte Champions League-pokalen. 
Det burde derimot ikke være slik, hvis vi skal støtte oss til en oversikt Sky publiserte i dag.

Det er mange måter å betrakte fotball på, og en av dem er å se på "expected goals data", det vil si at man gjør en analyse av antall forventede scoringer. Dette gjøres ved at man måler kvaliteten på skudd utifra variabler så som type av assist, vinkel på avslutningen og avstand fra mål. Videre ser man på om avslutningen var et skudd eller en heading, og om det var en stor sjanse eller ikke. 
Utifra alle disse variablene får man fram en såkalt xG-score som indikerer målforskjellen et lag ideelt sett burde ha.

Ser man kun på scoringer, uten baklengsmål, er West Brom ligaleder med en xG på 29,72. Men veier man inn hvor mange mål laget burde sluppet inn faller WBA til en sjette plass, noe som er et hakk høyere på tabellen enn det de egentlig har.
Ligaleder med tanke på xG - men også i virkeligheten - er Leeds.

Utifra dette kan man hevde at analysemetoden har noe for seg. På xG-tabellen ligger Norwich på tredje, selv om de egentlig innehar andreplassen akkurat nå. Sammenlagt kan man si at 15 av 24 lag i Championship ligger omtrent der de "fortjener" å ligge, det vil si at xG-tabellen skiller seg fra virkeligheten med +/- 3 plasser. 
Fem lag ligger derimot mye høyere eller lavere på xG-tabellen enn det de gjør på den virkelige tabellen. 

Blant lagene som skiller seg ut finner vi for eksempel Forest. De ligger i dag på en sjette plass, men utifra xG burde de lagt hele tolv plasser lavere. 
Så utifra xG-analysen kan man si at Skogvokterne overpresterer
Blant lag som ikke har fått betalt har vi Brentford som ligger på 13. plass, men burde lagt på fjerde. Bristol City burde lagt på femte plass, men er i virkeligheten nummer tolv. 

I likhet med Nottingham kan man si at Blackburn overpresterer. Vi har som sagt en åttende plass for øyeblikket, men burde vært på 16. plass. Dette gjør Blackburn til det nest mest overpresterende laget utifra xG. Der Leeds har en xG-score på 11,95 - det vil si deres teoretiske målforskjell - har vi -1,31.
Om dette betyr at Mowbrays utvalgte burde sluppet inn flere mål enn de har gjort, eller om de scorer på sjanser som egentlig ikke burde kunne scores på sier Sky ingenting om

Man bruker å si at gode lag har marginene og flaksen på sin side, og utifra xG-tabellen virker det som at Blackburn har nettopp marginer og flaks. Slikt oppstår derimot ikke fra det tomme intet. Selvtilliten og samholdet som vi stadig hører om fra Ewood er kvaliteter som Mowbray har klart å få på plass, og tar man med seg dette ut på banen har man lettere for å få resultat. 

Etter fullført sesong bruker lagene ligge der de fortjener å ligge, så vi får håpe at laget klarer å beholde troen og den gode følelsen.
Statistisk sett ligger vi høyere enn vi antageligvis skulle, men fotball er heldigvis mer enn bare tørre tall.  
 
Glemt passord?
Brukernavn:  
Passord:  
Bekreft passord:  
Navn:  
E-post: