God hjemmeseier mot Reading

Publisert 10/24/2021 av Øystein Thorsen

Men det kan være tre dyrkjøpte poeng.

Det var duket for oppgjør mot en tabellnabo, i form av Reading som i likhet med Blackburn har fått en ganske god start på årets sesong. Resultatene til gjestene de siste par månedene indikerer jevne oppgjør der det som oftest skiller kun et mål, og hvor Reading ikke sjelden vinner 1-0.
Blackburn på sin side har hatt det vanskeligere i det siste og har ikke vunnet siden slutten av september da Cardiff ble fullstendig overkjørt med 5-1.

Dermed var det et litt nervøst Blackburn som tok fatt på oppgaven foran hjemmepublikummet. Mowbray sa det også etter kampen, at gutta så usikre ut.
Men der selvtilliten manglet dyttet man i stedet inn arbeidsmoral, noe som - særlig innledningsvis - ga seg uttrykk i oppofrende forsvarsspill.
For det var gjestene som truet først. John Swift var blant de som skulle prøve seg, og vi vet jo at det er en farlig midtbanemann. Josh Laurent, Femi Azeez og Ovie Ejaria hadde også forsøk, men hjemmelaget holdt unna.

Mowbray hadde satt opp laget med en firer lengst bak, men man slet litt med strekk i laget, det ble skumle rom for Readings false nine, og den første halvtimen klarte ikke vertene å produsere i særlig grad, det handlet mest om Reading.
Da omgangen gikk inn i sin avsluttende fase begynte Blackburn å finne rytmen. Gallagher viste seg fram, og særlig farlig ble det da partnerskapet med Rothwell nok en gang satt som det skulle. Playmakeren tok seg forbi en Reading-spiller og tredde en presis ball fram i banen der Gallagher kunne manøvrere bort en forsvarer bare for å se ballen treffe midt i vinkelen og ut.

Dette må ha hjulpet på selvtilliten, for det tok ikke lang tid før Gallagher igjen kjempet seg til en avslutning, uten å treffe mål.
I samme periode hadde begge lag blitt tvunget til endringer. For Blackburns del var det Ayala som måtte forlate banen med problemer i leggen, med Jan Paul van Hecke som erstatter. Meget urovekkende, for Ayalas leggskade har lagt i kortene en stund - uten at noen har visst om det.
- Ayala sa at han har kjent til leggen i en uke eller to, men han har ikke informert meg om det, sa Mowbray til Lancashire Telegraph
- Hadde jeg kjent til skaden hadde jeg ikke behøvd å forklare for Jan Paul van Hecke hvorfor han ikke fikk spille. Jeg synes Jan Paul har det som kreves, han er en kriger, så jeg er ikke redd for å bruke ham.
Og van Hecke gjorde også jobben når han kom inn.

Tilbake til kampen måtte lagene gå målløse til pause, og i andre omgang fortsatte samarbeidet mellom Rothwell og Gallagher. Etter et corner-trekk fyrte Rothwell ballen inn til Gallagher som ikke fikk siktet ordentlig. Kort etter tok samme mann i mot et fremspill fra van Hecke, men avslutningen gikk rett på keeper. Da kampen nærmet seg timen spilt ville Mowbray gjøre to bytter, men samtidig ble Nyambe skadet. Dette gjorde at Mowbray flyttet Buckley ned på høyreback, med Poveda som eneste bytte.
Forandringen ga effekt nesten umiddelbart, igjen takket være Rothwell som utfordret frem i banen, fikk med seg ballen inn i feltet til en avslutning som passerte forbi sisteskanse Southwood, i stolpe og ut - der Gallagher var på rett sted til rett tid for en enkel 1-0.

Tre minutter senere, i det 64. minuttet, var Dolan på farten. Den kvikke angriperen hadde blitt flyttet ut til venstre kant, og det var her han mottok en ball fra Gallagher, før han førte med seg kula inn i banen og fyrte av fra drøye seksten meter, uttagbart i lengste hjørne.
En velfortjent scoring, for Dolan spilte en god kamp, der særlig innsatsen og kvikkheten var tilbake til 100% etter han i det siste har vært plaget av sykdom og tett program.
Etter kampen vanket det lovord både fra spilleren selv og Mowbray. Dolan markerte nemlig årsdagen for tapet av bestevennen, som - slik vi forstår det - tok sitt eget liv. I sosiale medier takket Dolan klubben for all støtte han har fått, og Mowbray løftet fram unge Tyrhys som en fremragende type og menneske.
Mowbray mente at Dolan var lagets beste spiller i første omgang og han plaget Reading gjennom hele kampen.

Med 2-0 på tavla handlet det om å fullføre skikkelig. Vi har jo sett en tilsvarende ledelse bli rotet bort to ganger allerede denne sesongen. Ingenting skulle tas for gitt, og det var viss spenning knyttet til et noe redusert forsvar der Buckley nå spilte back, van Hecke hadde kommet inn og en relativt fersk Edun bekledde venstresiden. Det beste hadde naturligvis vært å finne et tredje mål, slik at kampen kunne drepes.
Og hjemmelaget kom nærme.
Dolan holdt på å kopiere sitt 2-0-mål og på tampen fikk vi se en kontring tatt rett ut av lærebok, når Brereton headet ned til en fremadstormende van Hecke, men forsvareren klarte ikke å stokke korta.
- Gutta spøkte litt med ham etterpå, sa Mowbray til lokalavisa, det var jo lettere å treffe mål enn å bomme.

Uansett sto 2-0 seg, og dermed noterer vi endelig en clean sheet for første gang siden 18. september. En god seier å ta med seg etter en periode der det ikke har fungert godt. Det må føles fint å stille på trening med en slik trepoenger i kroppen - helt klart noe å kjenne på i uka fram til neste kamp, når Derby skal besøkes. Litt ekstra tid med andre ord til å trene og ikke minst se an skader. Ayala kan i verste fall være ute av bildet en stund, men heldigvis ser van Hecke ut som en god erstatter. Dermed er det største usikkerhetsmomentet Nyambe.
Men som sagt, en hel uke på å forberede seg, og det med fornyet selvtillit i gruppa.

Disse var involvert for Blackburn:

Kaminski, Nyambe (Poveda, 61), Lenihan, Ayala (van Hecke, 38), Edun, Travis, Buckley, Rothwell (Johnson, 87), Dolan, Brereton, Gallagher.

På spillerbørsen til Lancs Live var det syvere og åttere til nesten alle som startet kampen, bortsett fra Brereton som ikke kom helt inn i dette oppgjøret. Kanskje mest gledelig var det at relativt ferske spillere som van Hecke og Tayo Edun gjorde en god figur - for vi kan trenge dem fremover.
Dolan var kanskje banens beste, men alt i alt var dette en seier der hele laget bidro og ikke minst var det managerens analyse og forberedelser som førte til at Reading ble overlistet.