Flere detaljer om O'Brien-saken

Publisert 2/4/2023 av Øystein Thorsen

Bildet begynner å se merkelig ut, med fokus på EFL.

Mens vi venter på EFLs ankeavgjørelse dukker det opp påstander om hva som skjedde på Ewood, tirsdag kveld. Påstandene kommer fra forskjellige steder, blant annen en twitter-konto som bruker å ha viss innsikt i klubben, og FLW skriver også om saken.
Det hevdes at EFL satte stopp for Brierley-overgangen fordi spilleren ikke hadde krysset av for hvilken etnisitet og nasjonalitet han har. 
Hvis dette stemmer føles det som at EFL har vært i det vanskelige hjørnet på tirsdag, for hvis man har klart å formidle hvilke klubber og hvilken spiller det dreier seg om så bør EFL se at her er alle involverte med på notene. Det blir overgang, og eventuelle andre detaljer som ikke er helt korrekte burde man kunne ordne senere.
Men nei, ikke med EFL.

Overgangen til Lewis O’Brien falt jo også i fisk, og klausulen om kjøp ved et eventuelt opprykk var visstnok den avgjørende tua som veltet lasset. Men ikke fordi EFL hadde noe problem med at Blackburn kjøper O'Brien hvis de rykker opp. 
EFL ville vite hva som skulle skje hvis Blackburn rykker ned.
Papirene kom da i retur til Ewood, og før man kunne få på plass en skrivelse om hva som skjer med O'Brien hvis Blackburn rykker ned til League One, så var tidsfristen utløpt.

Papirarbeidet ble også dratt ut i tid fordi Blackburn hadde skrevet navnet til O'Briens agent feil. Agenten heter Sharp, men Blackburn hadde i følge FLW sin rapport skrevet Sharpe - med "e" på slutten. 
Det er som den gamle kommaregelen, "heng ham ikke vent på meg". Avhengig av om du setter komma før eller etter "ikke" snakker vi om liv eller død.
Sånn er det tydeligvis i EFL sine korridorer også. Er ikke avtalen vanntett korrekt så har EFL ingenting de kan forholde seg til, det er som at det ikke finnes.

Slik behandling - hvis dette stemmer - er uhørt. For det første må klubber kunne kjenne seg trygge på at EFL i hovedsak registrerer klubbers intensjon om å gjennomføre en overgang. Så lenge det fremgår av papirene at to klubber og en spiller med sin agent er enige om en overgang, så må det være nok informasjon til at prosessen kan få fortsette å gå sin gang.
For hvis EFL kan påpeke alle mulige ting i kontraktene de mottar så kan de i teorien fordrøye prosessen så lenge de vil. 
Å spørre om hva som skjer ved et nedrykk fremstår som et bisarrt spørsmål siden vi ligger på topp seks. Hvor stopper det? Hvor mange eventualiteter skal med i en avtale? Hva om Forest rykker ned, har det noe å si? Eller hvis Blackburn rykker opp mens Forest havner på Europa cup-plass, kan det være relevant for saken?
Det virker usannsynlig at EFL med vilje skulle dra ut på detaljene i en avtale, men det er i praksis det som har skjedd denne gangen. Igjen: hvis rapportene stemmer.

Hvis det er disse punktene som Blackburns anke hviler på er det vanskelig å si hvor god sak de har, eller ikke har. 
Det koker kanskje ned til skjønn, og også EFL sin vilje til å gå tilbake på en avgjørelse. 
Nettopp det siste punktet gjør at det spontant føles som at anken blir avslått, for EFL er ikke en organisasjon som fremstår som spesielt rund i kantene.