Broughton om sommeren og mye mer

Publisert 4/18/2024 av Øystein Thorsen

Fotballdirektøren gir innsyn i maskineriet på Ewood.

Det er ikke så ofte Broughton stikker seg frem i media, men når han gjør det er inntrykket at han spiller med så åpne kort som han kan, og det er stadig interessante detaljer han kommer med. 
Et slikt intervju publiserte Lancashire Telegraph i går ettermiddag.

Det alle tenker på er sommeren. Vi bare skal ordne ny kontrakt i Championship, og så ønsker vi å se fram til overgangsvinduet for å få en følelse av hvordan Eustace kommer til å forme troppen. 
Han har jo bare arvet spillerne til Jon Dahl.
- Vi vet jo at eierne har juridiske utfordringer i India, men det handler ikke om Blackburn, det har med deres globale forretninger å gjøre, minner Broughton om når han snakker med lokalavisa. 
- Innstillingen er at vi kan operere normalt i sommer. Vi har hatt samtaler om hvordan ting kan komme til å se ut i forhold til overgangs- og lønnsbudsjett.

Fotballdirektøren passet på å forklare litt bedre hva hans rolle egentlig er, og skal vi forenkle det hele så fremstiller Broughton seg som en rådgiver, ingenting mere. Som direktør er han blant annet den som styrer - eller dirigerer om man så vil - rekrutteringsavdelingen og akademiet.
Strategiene han anbefaler må deretter godkjennes av styret, og han har stadig møter der han informerer styret om hvilke valg han anbefaler at de tar.
- Jeg har informert styret om at vi forventer betydelig tilførsel av midler, og mine anbefalinger fokuserer på at klubben bør investere i fire områder: Penger til overganger, konkurransedyktige lønninger, akademiet og infrastruktur, men også at en viss del legges unna, for vi vet aldri hvordan situasjonen ser ut i januar

Samtidig som Broughton sier at han forventer at det kommer til å finnes penger å bruke i sommer vet han at han har sagt det samme før, bare for så å plutselig få kontrabeskjed fra India. 
Slik var det jo i fjor sommer, noe som ble en snøball som snart hadde rullet seg så stor at JDT mistet lysten, motet eller konsentrasjonen. Sikkert en blanding av alle tre
- Vi må nå komme oss gjennom de tre siste kampene, og så se på hva vi kan få til i sommer, sier Broughton vel vitende om at klubben ennå ikke er sikret fornyet opphold i ligaen.

Da det begynte å storme i India for et lite år siden merket de snart ringvirkningene på Ewood kunne direktøren fortelle. 
- Vi merket det godt, og måtte forholde oss til helt nye planer. I syv uker kunne vi ikke gjøre noe som helst i markedet. Alt som skjedde hadde stor effekt på eierne og på oss som fotballklubb. Vi visste før sommeren at vi ikke kom til å ha noe særlig å rutte med, men vi følte at vi hadde en plan.
Helt til de ikke fikk følge den planen.
Samtidig var det spillere som lurte på hva som kunne, eller skulle, skje med karrierene deres. Kaminski var en slik spiller som hadde fått peil på Premier League-spill og mye jobbing måtte gjøres på individnivå.

Der var Lewis Travis, som kaptein, en sentral aktør.
- Lewis er en fantastisk spiller og menneske, og jeg jobbet med ham hver dag, eller i hvert fall annenhver dag i sommer når alt dette sto på. Jeg traff ham mer enn familien min!
Det gode arbeidsforholdet ønsker Broughton å fortsette med når Travis kommer tilbake i sommer. 
At det ble utlån til Ipswich handlet om at Travis ønsket å spille i en mere defensiv rolle, men med Adam Wharton og Tronstad i laget hadde nok JDT de folkene han trengte i den rollen, så Travis måtte gjøre annet. Det kulminerte med at Tomasson sa til Broughton at Travis ville vekk, og da kunne ikke Broughton gjøre stort annet enn å jobbe etter de to partenes ønske.

- Jeg kan ikke overstyre hovedtrenerens ønske, da kan vi ikke ha et arbeidsforhold lenger, forklarer Broughton. 
- Man må respektere begge parters syn. Men når Adam plutselig forsvant og deretter fikk vi ny trener, så er det naturligvis lett å være etterpåklok. 
Hvem vet hvilken brikke Travis kunne vært for Eustace, og kanskje også i den rollen han ønsker å spille i. 
Men det er som sagt lett å være etterpåklok.

Om ansettelsen av Eustace så har det vært påstander i sosiale medier om at Broughton ikke var involvert, men at Waggott bare skjøt fra hofta og hentet inn vår nye mann. 
Dette stemmer ikke slik Broughton fremstiller det.
- De siste 12 månedene har vi jobbet med en oversikt over trenere, både ansatte og klubbløse, der vi har analysert dataene deres, forklarer Broughton. 
Analysene Broughtons team tar frem blir presentert for styret, omtrent en gang i kvartalet

- Da det begynte å tilspisse seg i vinter informerte jeg om hvem vi hadde på lista, deres styrker og svakheter og så videre. Tre ting gjorde Eustace til en attraktiv kandidat. Først og fremst resultatene han hadde med Birmingham. I tillegg var det ingen som brukte flere spillere under 20 år, i England forrige sesong, enn det han gjorde og han har vist i andre klubber at han kan spille en fotball som vi ønsker å se i Blackburn
Dermed kunne Waggott ta fatt i den klubbløse treneren, fordi kartleggingen allerede var gjort.

Tilbake til sommeren så virker det med andre ord temmelig positivt og lovende.
Bare plassen i Championship ikke ryker.
Og bare eierne ikke kommer med nye u-svinger.