"Blackburn-leaks" fortsetter

Publisert 8/16/2016 av Øystein Thorsen

Det handler i dag om et brev fra Venkys advokater til Kentaro Group, datert 2011.

Det som foranleder brevet som BRSCN nylig har tatt del av er de tidligere publiserte brevene fra 1) John Williams m.fl til Venkys, 2) Blackburn Rovers svar til FA og 3) Paul Hunts brev til Venkys. 
Mye av innholdet har vært tidligere kjent, men det komme i et nytt lys når det bekreftes av Venkys representanter. Og bildet blir i tillegg utvidet.

Det er noen år siden dette skjedde, så her følger en oppsummering:

4 januar, 2011:
John Williams, Tom Finn og Martin Goodman slår fast i et brev til Venkys at de er fullstendig tilsidesatt som styre for klubben. De har - etter at Venkys ansatte Steve Kean - blitt ekskludert fra relevant informasjon, og ikke minst fra viktige avgjørelser. Strategi i forbindelse med overganger, og spesifikt hvilke spillere som kan tenkes å bli kjøpt inn i det nyåpnede transfervinduet er noe som Williams ikke lenger får være en del av.
2. Mars, 2011:
FA henvender seg til Blackburn Rovers med spørsmål om spilleragenters avtalemessige relasjon til klubben. Spesifikt ønsker FA informasjon om det finns en avtale mellom Kentaro/SEM og Blackburn Rovers, noe som i så fall er lovstridig. Svaret fra klubben, datert 16. mars, er at Kentaro eller SEM ikke har noen avtale med Blackburn Rovers. Derimot skriver Blackburns sekretær at Kentaro har kontrakt med Venkys - noe som er en gråsone FA ikke har makt til å kontrollere i særlig grad.
I tiden fram til sommeren forlater en umyndiggjort John Williams klubben, og ikke lenge etter tar administrerende direktør Tom Finn sin hatt og går. 
Paul Hunt får ansvaret for klubben i juni, 2011, og etter seks måneder har Steve Kean førtklubben til bunnplassering i Premier League.
21. desember, 2011:
Paul Hunt skriver et brev til Venkys der han under 10 punkter forklarer hva som må gjøres i klubben for å unngå nedrykk fra Premier League, økonomisk ruin og ytterligere kaos rundt klubben. Blant annet er han tydelig på at Steve Kean må erstattes av en annen manager.

Dette fører oss til brevet fra Venkys advokater, som tilfeldigvis er datert dagen etter Hunts brev, nemlig den 22. desember 2011.
Brevet var et svar til Kentaro Group som 15. november hadde varslet Venkys om et mulig søksmål, for å få betalt 500 000 pund for tjenester Kentaro Group hevder å ha utført for Venkys.

Venkys advokater avslører her at et selskap som heter Crescendo Sports Limited var Venkys rådgiver i forkant av kjøpet av Blackburn Rovers. Videre skriver advokatene at de er kjent med at Jerome Anderson er tilkoblet Crescendo, i tillegg til at de vet det er bånd mellom Kentaro og SEM.
Båndet mellom Kentaro og Jerome Andersons SEM er ingen nyhet, men det kommer i nytt lys når Venkys representanter skriver at de først senere ble kjent med dette forholdet. Ikke minst er det bemerkelsesverdig at Anderson var delaktig allerede i prosessen med å få Venkys til å kjøpe Blackburn Rovers.

Venkys advokater avviser Kentaros krav ved å vise til hvordan Kentaro ikke har levd opp til deres avtale - på flere punkter. Kentaro hadde utgitt seg for å være eksperter på engelsk fotball, men deres bidrag ga ingen indikasjon på at de faktisk var det. For eksempel klarte de ikke - eller prioriterte ikke - å skaffe draktsponsor, slik de skulle. Vi husker vel alle sesongen uten logo på spillernes bryst, og de tåkete forklaringene fra Ewood "om at det skal være i orden i løpet av kort tid".
Å sparke Sam Allardyce, i tillegg til vingeklippingen av klubbens erfarne og åpenbart svært kapable styre, løftes frem som en enda grovere feil fra Kentaros side.

Meningsløse spillerkjøp, initiert av Jerome Anderson, som i tillegg innebar uvanlig store agenthonorar legges også til grunn i advokatenes brev. I og med at spillerne som ble hentet var tilknyttet SEM kan det ikke forstås annerledes enn at agent-pengene, som Anderson hadde gått med på, gikk rett i hans egen lomme. 
En klassisk “bukken og havresekken”.

Uten av advokatene skriver det rett ut, er det hevet over tvil at Venkys kjenner seg grundig lurt av Jerome Anderson. Først fikk han dem til å kjøpe klubben, via Crescendo. Personer som Big Sam og John Williams hadde naturligvis aldri samarbeidet med Anderson på hans premisser, så via Kentaro fikk han dem ut av spill. Da var bordet dekket for at Anderson kunne komme inn for å tilby latterlige spillere til latterlige agenthonorar. 
Det er ikke for ingenting at Venkys advokater i sitt brev til Kentaro Group ber om å få se hva bokføringen sier om det økonomiske forholdet mellom SEM og Kentaro.

Venkys formidable ukunnskap og naivitet da de tok seg inn i engelsk fotball kan derimot ikke brukes som et forsvar av dem. Selv om de ble utnyttet av Jerome Anderson har de ikke evnet å rette opp alle feil i årene etter. Feilskjærene fortsatte tross alt i tiden etter Kentaro og SEM.
BRSCN fortsetter å granske de lekkede dokumentene, i jakt på mer informasjon om hva som har skjedd i kulissene på Ewood.